2016-4-maandthema

“Creativiteit heeft Moed nodig”, zei de schilder Matisse. Moed om anders te kijken naar hetzelfde. Veel mensen denken (en zeggen) dat ze niet creatief zijn en dan bedoelen ze vaak dat ze niet kunnen knutselen of tekenen. Maar creativiteit is zoveel meer. Het gaat om scheppen in de breedste zin van het woord. Anders kijken, denken, voelen en doen. Maar dat moet je ook durven. Daar is lef voor nodig. Buiten gebaande paden treden.

De grote groep leerlingen die nu hun toneelstuk ‘de Wereld van Sem’ presenteren zijn daar de beste getuigen van. Sommigen onder hen staan te schitteren op de planken, anderen zorgen achter de schermen voor die extra magie.
Die technische leerlingenploeg -maar in feite heel die creërende ploeg- is een schoolvoorbeeld van STEM + A = STEAM.

Creativiteit, kenmerkend voor de A van Arts, is dus een essentiële STE(A)M component. Het is juist dat creatief denken dat we zo nodig hebben om die noodzakelijke vernieuwing te brengen in onze technologische maatschappij.

Maar om dat te bereiken moet je al eens buiten de lijntjes durven te kleuren. Iets anders durven doen. Alleen zo ontdek je nieuwe dingen, alleen zo ontdek je je talenten…